0
Cricut Meisterdamine Other Crafts

Ise tehtud käsitöö mõõdupuu

Meie kodust oli puudu üks korralik mõõdupuu. Tegelikult meil oli varem üks paberist skaala, kuid lapsed rebisid selle tükkideks ja otsustasime, et vaja oleks puidust versiooni, mis oleks ühtlasi ka kodukujunduselement. Poes müüdavad puidust mõõdupuud tundusid meie jaoks ulmeliselt kallid ja kuna mul on paljud vahendid kodus olemas, tuli mõte ise kätt proovida.

Ehituspoest sai ostetud korralikult lihvitud ja valmis lõigatud männipuidust lauajupp. Puu pikkus on 200 cm, laius 20 cm, paksus 1,8 cm . Lisan siia juurde, et mänd lõhnab imehästi.

Mõtlesin katsetada Cricut masina ning vinüüli võimeid ja sain kiiresti oma õppetunni kätte: tavaline vinüül ei ole kuigi püsiv ja lööb puidu küljest lahti. Algul oli mul idee teha kleepsudest jooned (aga see on halb mõte, ärge nii tehke):

Parem on kasutada Premium Permanent Glossy vinüüli, mis püsib kindlamini paigal ning on ka kergemini liimitav. Kuna meie peres on väikesed lapsed, siis otsustasin skaala kriipsud hoopis värvida (kleepsudest kriipsud ei püsiks nagunii). Kasutasin selleks korduvkasutatavaid šabloone (stencils), kus kriipsude koha peal on augud. Liimisin need ajutiselt puidule ning värvisin augud rulliga üle. Selliseid meetermõõdus .svg failide šabloone saab osta siit

Skaala algab 10 cm ja lõppeb 200cm-ga. Jupid tuleb lasta Cricut masinal välja lõigata ja seejärel puidule pliiatsiga ettejoonistatud kohtadele kleepida


Kuidas ma seda tegin:

Töövahendid

 • Cricut masin (Explore, Maker jt.)
 • Cricut standard roheline matt
 • Cricut Premium Permanent Glossy vinyl
 • Cricut Transfer Tape
 • Akrüülvärv
 • Rull värvimiseks
 • Värvi alus
 • Maalriteip
 • Käärid
 • Naaskel
 • Männist liimpuitplaat (Bauhausis maksab 18x200x2000mm jupp 10.95€)
 • Harilik pliiats
 • Joonlaud

Mõõdupuu koosneb 8 erinevast vinüüliprojektist, mis tuleb Cricut masinaga välja lõigata ning hiljem käsitsi alusele paigutada. Seejuures tuleb joonlaua ja hariliku pliiatsiga veidi eeltööd teha, et iga järgnev mõõtude grupp satuks täpselt õige koha peale – võimalikult täpselt ja sirgelt joondatult. Iga kriipsuke on 0,5 cm laiusega, et jooned oleks selgesti loetavad. Iga pika joone keskelt, kuni järgmise pika joone keskkohani on täpselt 20cm. Joonis:

Veendu, et sinu Cricut Design Space programm on seatud meetermõõdustikku. Vajuta üleval vasakus nurgas “Canvas”

“Settings”

Failid on salvestatud .svg failidena, mis tuleb importida Cricut Design Space programmi:

Otsi arvuti kaustast õige .svg fail ja vajuta “Save”

Vali fail ja “Insert images”. Ctrl klahvi all hoides saab valida mitu faili

Failid ilmusid Design Space töölauale

Märkasin, et iga kujundi juures tuleb enne vajutada ka “Attach”, niimoodi kinnituvad kõik detailid õige koha peale, sest muidu masin lõikab numbri augud eraldi välja ja teise koha peale.

Lase Cricut masinal kõik vinüülist kujundid välja lõigata. Vajuta “Design Space” programmis nuppu “Make It”. (Mina lõikasin kujundid ükshaaval, et vinüüli kokku hoida ning peitsin teised kujundid ära vajutades silmakujulist nuppu)

Ekraanil nähtav ruudustik näitab täpselt ära, kui suur kujutis lõikematil välja näeb. Selle järgi saab lõigata just paraja vinüüli tüki, et ei raiskaks üleliia materjali ning ei kulutaks asjatult lõikemati kleepuvat pinda. Vinüül tuleb asetada lõikematile värviline läikiv pool ülespoole (st näoga sinu suunas). Silu vinüül korralikult lõikematile, et see liikuma ei hakkaks. Seadista masina dial nupp “Vinyl” peale.

Vajuta “Continue”

Monitori ekraanilt on näha, et masin on sätitud vinyl lõikamise režiimi

Edasi tuleb lõikematt koos peale kleebitud vinüüliga masinasse sööta. Vajutades vilkuvat 2 noolega nuppu, mis liigutab mati algpositsiooni.

Seejärel tuleb vajutada Cricuti logoga C-tähe nuppu.

Kui masin on kujundi välja lõiganud, siis vajuta taas 2 noolega nuppu, et matt masinast välja liiguks

Eemalda üleliigne vinüül, et järgi jääksid alles vaid meetermõõdustiku joone augud ja numbrid.

Selle tegevuse nimi on “Weeding”. Mina kasutan selleks terava otsaga naasklit. Weedingu kohta saab täpsemalt teada siit:

Samamoodi tuleks lõigata ka ülejäänud seitse .svg faili

Lõika Cricut Transfer Tape küljest paraja suurusega tükk, et see kataks kujundi ära. Eemalda transfeerteibi valge tagumine osa. NB! Transfeerteipi saab kasutada palju kordi, kuna ta kleebib veel tükk aega. Kui teip on alguses liiga kleepuv, siis aitab see, kui teda 5-7 korda mikrofiiberlapile liimida ja uuesti üles tõmmata. Kasutasin ise seda nippi, kuna vinüül ei tahtnud mul kuidagi teibi küljest eemalduda.

Kleebi teip kujundi peale ja silu õhumullid välja

Proovi teip ettevaatlikult eemalda, nii et vinüül jääks selle külge, valget tagumist osa pole vaja

Meie mõõdupuu tuleb põrandast veidi kõrgemal, et põrandaliist ei segaks. Märkisin joonlaua ja hariliku pliiatsi abil ära, kus asub 20 ja 15 cm kriips, lõikasin üleliigse jupi kleepsust maha

See pikk joon peab minema märgitud 20cm koha peale

Proovisin vinüülid sättida võimalikult täpselt ja mõõtsin pidevalt joonlauaga üle, et mõõdud ikka õige koha peale satuksid

Kui kõik 8 vinüülist šablooni olid terve mõõdupuu ulatuses ära paigutatud, asetasin lauajupi alla ajalehed, võtsin aluse pealt rulliga akrüülvärvi ning maalisin augud üle. Tagantjärgi tarkus ütleb, et oleksin võinud puidu külgedele maalriteibi tõmmata, kuna mökerdasin mõnest kohast ääred ära

Lasin värvil umbes 1h kuivada ja eemaldasin ettevaatlikult vinüülid. Nagu näha, siis värv sattus mõnest kohast šablooni alla. Kuid ma parandasin hiljem need värviapsud Cif’i, vatitiku ja puidust tikkude abil.

Lisasin veel üles vinüülist kleepsu, mille kujundasin kiirelt arvutis valmis ja lasin Cricutil välja lõigata:

Nüüd tuleb vaid seina auk puurida ja mõõdupuu õigele kõrgusele sättida. Lõpptulemus sai selline:

0 0 votes
Article Rating

You Might Also Like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x